Miljövårdcentrums historia

Rosängen och Miljövårdscentrum ligger på Swedish_queen_Drottning_Kristina_portrait_by_Sébastien_Bourdon_medelskyddad mark från drottning Kristinas tid på 1600-talet. Marken runt omkring och söderut mot Värdshuset Sommarro är avsedd för rekreation och rehabilitering och kommer att vara så för all framtid.

Närmaste granne är den tidigare festplatsen ”Ingenting” som numera mest är beteshage för grannen Karlsdals ridhästar.

Rosängen var delvis en gammal handelsträdgård som revs på 1950-talet samt en snickerifabrik som var i bruk fram till 1970-talet. Innan husen revs 1994 så inhyste de bl.a. en motorcykelklubb.

Miljövårdscentrum startade sin verksamhet 1986 som den tredje kravgodkända ekologiska odlingen i regionen. Den dåvarande stiftelsen, med i huvudsak lokala politiker, ville utveckla en hållbar ekologisk framtid med odlingar, försäljning av komposteringsanläggningar m.m.

Miljövårdscentrum driver fortfarande odlingarna, dock numera i kooperativ form och i huvudsak i rehabiliterande syfte. Det finns även en restaurang, konferenslokaler, textil/ateljé, IT/teknik och uthyrning av rum & stugor. Dessutom finns ekologiska gårdsbutiken. Allt bedrivs i kooperativ form för kommersiellt syfte dit Örebroarna kommer för att njuta av god mat och köpa produkter och tjänster i underbar miljö.

Miljövårdscentrum är ett arbetsintegrerande socialt företag som är certifierat i SKOOPI enligt den gemensamma branschstandarden hos SIS, (Svenska Institutet för Standarder). Vi tar vårt ansvar på stort allvar för att göra nytta i samhället, återinvesterar vinsten i företaget och integrerar människor i riktiga jobb och i samhället.